I en ny audioguide om fem stationer vid Pålängeån medverkar av Janne Stenman från Land & Strand. Historiskt var det inte helt ovanligt i Sverige att flera byar utnyttjade samma vattendrag för sina egna små kvarnar. Men det är ganska unikt i Nederkalix. Här fanns skvaltkvarnar som tillhört byamännen i Pålänge, Ryssbält, Storön och Sören. Idag finns det endast lämningar kvar efter de fem kvarnarna vid Pålängeån. Samtidigt får vi besökare tacka både Länsstyrelsen och Land & Strand, som gör området tillgängligt för oss besökare, med rastbord, informationstavlor och en markerad strövstig. Och nu finns alltså ekomuseets nya audioguide, som ett tillskott.
http://www.historiskskogsexport.se/index.pl?iid=907617Har du förresten vägarna förbi Stockholm någon gång? Ekomuseet byggs ju ut även där, även om det går lite långsammare än i Kalix älvdal. På Waldemarsudde och i Södra bergen på Södermalm finns ju var sin välmatad audioguide. Norrbottningar lämnade många spår där på 1800-talet, inte minst familjen Bergman från Kalix.
Och så slutligen till en helt annan nyhet, glädjande för själva ekomuseet:
Kalix kommun lämnade 2012 in en konkurrerande varumärkesansökan till Patent- och registreringsverket, avseende begreppet Ekomuseum i ett kalixsammanhang. Efter mer än ett års konkurrens med Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal, har kommunen nu äntligen på anmodan, meddelat mig att man kommer att sluta använda begreppet Ekomuseum från och med i vår. Det är mycket glädjande nyheter. Jag skulle ju dock personligen önska att man använde sina krafter och pengar, till nyttigare aktiviteter inom kulturarvsområdet, än att så uttalat konkurrera med mig som jobbar ideellt.