Lars Olof Brännvall

classic Classic list List threaded Threaded
4 meddelanden Alternativ
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Lars Olof Brännvall

Bengt-Göran Nilsson
Administrator
År 1881 skriver en Lars Olof Brännvall ett virkeskontrakt med Kalix ångsågs AB som gäller 76000 sågtimmerträd eller 83000 sågtimmer om 8 1/2 alnars längd och minst 9 tums tjocklek.
Timret skall levereras vid stranden av Kalix älv ovan Jock. Priset är 1,25 kr /st. Det är alltså en affär på över 100000 kr. Han fick 13000 kr i förskott vid kontraktskrivandet som skedde i Nederkalix. Han skulle dessutom utkullra timret  på tillsägelse och märka det med  Kalix ångsågs märke, en huggen ring runt grovändan på stocken.
Vem är denne Lars Olof Brännvall?  Är det bonden Lars Olof Brännvall i Börjelsbyn eller är det arbetaren Lars Olof Brännvall i Tallvik, Överkalix.
Jag är böjd att tro det är han i Börjelsbyn. Hans far Erik Johan Brännvall kom från Bränna i Överkalix där fadern Jöns Brännvall var länsman. Kan denne ha varit ägare av skog ovan Jock i Överkalix?
Någon som vet något om detta?
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Lars Olof Brännvall

Bengt-Göran Nilsson
Administrator
This post was updated on .
Hej igen.
Nu är jag böjd att tro att det är Lars Olof Brännvall i Tallvik som sålde 83000 sågtimmer. Detta pga att Lars Olof Brännvalls namnteckning i Börjelsbyn inte överensstämmer med virkeskontraktets, om nu inte mottagaren C E Markgren även skrivit Lars Olofs namn. Dateringens Nederkalix har han i alla fall skrivit, jämför bokstaven C i Nederkalix med hans eget C. ( Någon som vet vem denne C E Markgren är ?)

Se bifogad bild  och jämför med kontraktet.
http://archive.org/stream/VirkeskontraktMedKalixngsgsAb/VirkeskontraktMedKalixngsgsAb1881#page/n0/mode/1up

Men frågan är hur en inhyses i Tallvik skulle kunna sälja 83000 sågtimmer? Vad tror Ni?
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Lars Olof Brännvall

Magnus
Ytterligare en intressant frågeställning, som jag inte har svaret till: Hur kommer det sig att Kalix Ångsågs AB gör affärer så sent som 1881. Enl. vad vi tidigare hört (inkl. vad som sägs i filmen några av er såg häromdagen i Björkfors), så gick ju nämnda bolag i konkurs 1878 (?)...  Kanske är det bolaget som tidigare konkursat som nu gör affärer, dvs. att detta bolag är helägt av Bergman & Hummel?
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Lars Olof Brännvall

Bengt-Göran Nilsson
Administrator
Ja, det är lite märkligt att bolaget, Kalix Ångsågs AB, köper skog 1881. Det gick i konkurs 19 oktober 1878 efter att ha gått i förlust från starten 1874 och alla år fram tom den 19 okt 1878. Bolaget hade även en gård i Kalix kyrkostad som utbjöds på auktion den 14 okt 1878 för att täcka en skuld. Var stod denna gård? Kan det ha varit den gård som Nils Peter Bergman ägde från ungefär den här tiden och som Johan August Bergman senare köpte och skänkte till Kalix Kommun som sjukstuga?