Lithman

classic Classic list List threaded Threaded
3 meddelanden Alternativ
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Lithman

Bengt-Göran Nilsson
Administrator
Jag har en fråga om en person från tiden före kyrkoböcker. Hon heter Catharina Lithman och enligt Genealogia Sursilliana hon är från Kalix i Västerbotten. Hon var gift med Samuel Josefsson Lithovius eller Limingius som verkade som kapellan 1629-1637 i Limingo (ca. 50 km söderut från Uleåborg) och sedan som kyrkoherde i Ijo (ca. 35 km norrut från Uleåborg) och som kontraktsprost i Lappmarken. Han dog 1. Maj 1659 i Ijo. Om Catharina Lithman vet man bara att hon levde i Ijo 1660. Hennes födelsedatum är okänd men hon är troligen född i början av 1600-talet. Hon födde sin son 1632. Hon bar namnet Lithman, namnet som först tog i bruk och även var präglat av barnen av Nicolaus Jacobi Bothniensis (1578-1655) som var gift 1610 med Anna Börjesdotter, dotter av kyrkoherden i Nederkalix Birgerus Erici.

Fast det verkar högst sannolikt att Catharina är deras dotter, har jag funnit inget dokument som skulle bevisa detta. Därför frågar jag om det finns bättre kunskap om saken där på andra sidan av Bottenviken. Catharina och Samuel är mina förfäder och för mig är frågan därför högst intressant. Tackar på förhand!

Med vänlig hälsning

Petri Kärkkäinen
Koskelantie 124
FI-90520 Uleåborg
Finland
e-post: karkkainen@mail.suomi.net

 

Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Lithman

Bengt-Göran Nilsson
Administrator
Hej Petri!
Har inget direkt svar på din fråga, men däremot ser jag att giftermålet enligt Elgenstierna skedde i Stockholm den 3/12 1609. Noterar också att, i så fall, hennes bror Carolus Nicolai Lithman kallar en av sina döttrar för Catharina.
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Lithman

Petri Kärkkäinen
Tack Bengt-Göran! Ja det är helt möjligt att hon föddes 1610 om Anreps uppgift om ”broder” Jacobs födelsedatum 28/12 1611 är korrekt (enligt Elgenstierna 28/4 1611).
Morfar Birgerus Erici dog 1631, så det är helt möjligt att hon vistats hos honom före äktenskapet, vilket skulle förklara hänvisningen till Kalix som hennes hemort i Genealogia Sursilliana. Och verkligen, det var inte sällan på den tiden att man givit sin dotter samma namn som sin syster.