Nordanskärsutställning och kulturarvets framtid i Kalix

classic Classic list List threaded Threaded
1 meddelande Alternativ
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Nordanskärsutställning och kulturarvets framtid i Kalix

Magnus
Så var den lilla utställningen om Nordanskärs havskursanstalt invigd på den fantastiska herrgården Filipsborg i Kalix. Där finns sedan tidigare finfina bildutställningar av Jan-Olov Westerberg och Everth Johansson, som båda behandlar olika delar av skogs- och träindustrihistorien. Det kom ett drygt 25-tal personer till invigningen i torsdags. Tack för en gemensam trevlig stund, och inte minst tack till Jan-Erik Larsson på Filipsborg AB, för ett gott samarbete! Och för ett gott fika, som J-E och hans personal bjöd oss alla på!

Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal har ju sedan tidigare flera andra bildutställningar i olika samarbeten: på Grytnäs herrgård, i Risöns hembygdsgård samt i Kvarngården i Björkfors. Håll gärna utkik efter alla dessa utställningar, eller efter länsmuseets utställningar på Vassholmen, i Kvarngården eller i Kypas vägkojan i Jockfall.

Vad händer mer i närområdet? Turistbyrån i Kalix drivs idag av turistorganisationen Heart of Lapland, delvis finansierade av EU:s strukturfondsmedel och delvis av Kalix kommun. Nu går det rykten om att kommunens företrädare vill återta verksamheten i egen regi, ett rykte som jag inte lyckats få bekräftat. Kanske är det sant, kanske inte. Vad som däremot är sant, är att strukturfondsmedlen går in i en ny anslagsperiod, och att ev. projektstöd måste återstartas genom nya ansökningar. Mitt eget intryck är väl att turistbyråverksamheten bedrivits professionellt, och på ett bra sätt de senaste åren. Är det en god idé att kommunen skulle driva det i egen regi?

Kommunens förmåga kring kulturarvet och besöksnäringen kan man kanske diskutera: ”Bandy är kultur i Kalix”, citerades en av de ledande företrädarna i en tidningsartikel i vintras. Kommunens egna ägda kulturarv, i form av museerna Fattenborg, Kamlungegården (med unik gelbgjutarsmedja) och museisamlingen ”Kalix museum” har i sommar alla varit stängda och otillgängliga för besökare. Detta trots museiplan, kulturmiljöplan, och andra papper som kommunen producerat och beslutat om det senaste året. Varför äger man museer och föremålssamlingar, för att sedan hålla dem stängda och otillgängliga?

Det tidigare prestigeprojektet Fattenborg verkar dessutom att i någon mån börja förfalla, är mitt intryck. Det saknas lite brädor på den pampiga träplattformen lite här och var, och skyltningen om de unika fornlämningarna är väldigt ofullständiga. Det var mitt eget intryck förra veckan. Det är synd, eftersom detta är ett av många unika kulturminnen inom kommunens gränser.

En ljuspunkt är alla de ideella och idealistiska krafter som verkar för Kalix gemensamma kulturarv, och att göra det tillgängligt för besökare. Förra veckan fick jag förmånen att besöka några av de lokala museerna och hembygdsgårdarna, som jag inte besökt tidigare. Jag fick också prata med de ansvariga på respektive museum. Det är imponerande vilken samlad, och delvis outnyttjad gemensam kraft som ligger i detta engagemang. Mitt eget tillskott ligger ju i Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal, också med audioguider, filmer och originaldokument, allt på nätet. Hoppas att jag som utsocknes också har lite att bidra med.

Slutligen, en något personlig reflektion: Det är val till kommunfullmäktige i Kalix. Jag skall inte rösta i valet, eftersom jag bor långt utanför kommungränsen. Men vilka partier skall kommuninvånarna rösta på, om man vill gynna det fantastiska lokala kulturarvet, och dess många utövare??