Provlansering: Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal

classic Classic list List threaded Threaded
1 meddelande Alternativ
Svara | Threaded
Open this post in threaded view
|

Provlansering: Ekomuseum Historisk skogsexport från Kalix älvdal

Magnus
Till föreningsliv, offentliga institutioner och andra intresserade.

Jag provlanserar nu stora delar av mitt planerade ekomuseum, i det första steget avsett för en s.k. smart telefon och för internet. Kanske hittar jag samarbetspartners som vill samarbeta om något moment av mitt alltigenom ideella ekomuseum?

1800-talets skogs- och träindustrihistoria ger karaktär åt Kalix älvdal. Älven är ett storslaget kulturminne, som i historien knöt ihop dalgången. Jag vill berätta om detta i ett större sammanhang för besökare, ortsbor och skolungdomar, med hjälp av kulturmiljöer och besöksmål – från herrgård till nybygge, från flottare till träpatron.

Grosshandlaren Johan Bergman Olson var kanske den förste som tjänade stora pengar för egen del, men skapade också nya jobb åt bygden. Han var skeppsredare och ägde Waldemarsudde i Stockholm, före prins Eugen köpte industriplatsen där. I hans fotspår följde en rad träpatroner i Kalix älvdal. Under 1900-talet dominerades utvecklingen sedan av storkapitalet, staten och arbetarrörelsen.

Visste du att tjärexporten förbi Kamlungeforsen var bland de största i Sverige vid 1800-talets början? Flertalet av 1800-talets industrimiljöer har fått stryka på foten, men det finns åtskilliga sociala miljöer bevarade, träpatronernas herrgårdar Grytnäs och Filipsborg, det ”röda Båtskärsnäs”, generationer av skogsarbetarkojor i Jockfall och naturligtvis flottningsskiljet på Vassholmen. Englundsgården och skogsnybygget Rikti Dockas är båda unika byggnadsminnen, som jag gärna visar vägen till.

Jag provlanserar nu mitt ekomuseum med 12 besöksmål i Kalix och Överkalix, med 9 audioguider färdiga (av totalt 11 planerade), ett 10-tal filmer på nätet (mina och andras) och tre fysiska utställningar (två är ännu i planeringsstadiet). Jag pekar också ut tre delvis bortglömda utställningar som tidigare producerats av Länsmuseet, vid Vassholmen, Jockfall och Björkfors.

Gå till www.historiskskogsexport.se och vidare till avdelningen ”Ekomuseets besöksmål”, gärna med en smart telefon.

Tanken med det ideella projektet är att kombinera kulturarvet med ny teknik, som gör det möjligt för besökaren att använda sin smarta mobiltelefon direkt på plats. Dessutom har det även blivit mycket lättare att jobba bakom kulisserna med texter, bilder och filmer – vilket även gör det enklare producera komponenter till utställningar.

Sedan tidigare finns det dessutom goda möjligheter att sittande vid datorn ta del av historien på resten av projektets hemsida: virtuella utställningar, virtuella guideturer och mer än 15 000 sidor digitala originaldokument. Kanske är den stora mängden bevarade originalhandlingar, det mest unika av 1800-talets skogs- och träindustrihistoria i Kalix älvdal.

I några av audioguiderna medverkar flera experter från resp. besöksmål, däribland Bengt-Göran Nilsson, Everth Johansson och Thorbjörn Riktig. För utställningarna samarbetar jag bl.a. med Björkforsortens intresseförening samt planerar att samarbeta om nya utställningar med Grytnäs byggnadsförening och Risö hembygds- och bagarstugeförening.

Allt arbete i projektet görs ideellt och jag samarbetar gärna med fler intresserade, personer, föreningar och varför inte Länsmuseet, Länsstyrelsen eller kommunerna i Kalix och Överkalix? Några samarbeten med de offentliga aktörerna är annars ännu inte etablerade. Jag har för det här projektet hittills klarat mig helt utan offentlig finansiering, EU-finansiering eller annan extern finansiering.

Jag har kommit långt i projektet och huvudinriktningen är att berätta om skogs- och träindustrihistorien i vid bemärkelse, med förhoppningen att detta lite grand kan bidra positivt till besöksnäringen. Nu närmast kommer skyltningen inför nästa sommar att bli en stor utmaning. Flera besöksmål skulle behöva betydligt bättre vägvisning, och här ser jag verkligen möjligheter till samarbete kring skyltar för audioguider, utställnngarna och projektet som helhet.

Kom också gärna med synpunkter på hur detta på bästa sätt kan bidra till att förmedla historien om skogsexporten från Kalix älvdal!

Med vänlig hälsning
Magnus Cedergren